Turva- ja ammattijalkineiden suojausluokat ja -ominaisuudet
Niin turvajalkineille kuin muille työ- ja ammattijalkineille on määritelty suojausluokat, jotka kertovat jalkineen turva- ja käyttöominaisuuksista. Jalkine ja suojausluokka valitaan työtehtävien riskikartoituksen mukaan. Jalkineen valintaan vaikuttavat lisäksi myös jalkineen istuvuus sekä käyttömukavuus.
Turvajalkineiden EN ISO 20345:2022 -standardi, suojausluokat ja -ominaisuudet
Ammattijalkineiden EN ISO 20347:2012 -standardi, suojausluokat ja -ominaisuudet
Jalkineiden suojausominaisuudet aakkosjärjestyksessä
A eli antistaattiset jalkineet
Antistaattisten jalkineiden lyhenne A tulee sanoista Antistatic footwear. Antistaattiset jalkineet purkavat sähköä estäen staattisen sähkön, sähkövarauksen tai kipinöiden syntymisen. Ne antavat myös hyvän sähköiskusuojan. Antistaattisissa jalkineissa on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ (megaohmi) mitattuna standardin EN 20344:2011 5 10 mukaisesti. Antistaattisia jalkineita voidaan käyttää monissa erilaisissa työympäristöissä.
AN eli nilkkaa suojaavat jalkineet
Nilkkaa suojaavien jalkineiden lyhenne AN tulee sanoista Ankle protection. Jalkineisiin on lisätty nilkkasuojaus (≤ 10 kN). Nilkkasuojausta testattaessa testituloksen iskuvoiman keskiarvo ei saa olla suurempi kuin 10KN eikä yksikään yksittäinen arvo saa ylittää 15KN-arvoa.
C eli staattista sähköä osittain johtavat jalkineet
Staattista sähköä osittain johtavien jalkineiden lyhenne C tulee sanoista Conductive footwear. Jalkine on suunniteltu purkamaan sähköstaattisia varauksia.
CI eli pohjarakenteeltaan kylmää eristävä jalkine
Pohjarakenteeltaan kylmää eristävän jalkineen lyhenne CI tulee sanoista Cold Insulation. Pohjarakenteen tulee eristää kylmyyttä niin, ettei sisäpohjan pinta laske yli 10 lämpöastetta. Jalkine testataan -17°C lämpötilassa. 30 minuutin testin aikana sisäpohjan yläpinnan lämpötila saa laskea enintään edellä mainitun 10 astetta.
CR eli viillonkestävä jalkine
Viillonkestävän jalkineen lyhenne CR tulee sanoista Cut Resistance. Katkaisuvastus (≥ 2,5). Jalkineissa on oltava pysyvä suojamateriaali, jonka korkeus on vähintään 3 cm kengän koko mitalla kärjestä kantapäähän asti.
E eli jalkineessa on kantaosan iskunvaimennus
Jalkineen kantaosan iskunvaimennuksen lyhenne E tulee sanoista Energy absorption of seat region. Kantaosan iskunvaimennuksen on oltava vähintään 20 J.
ESD eli staattista sähköä purkavat jalkineet
ESD-jalkineiden lyhenne tulee sanoista ElectroStatic Dissipative eli staattista sähköä hajottava. Nimensä mukaisesti ESD-jalkineet purkavat kehoon kerääntyneen staattisen sähkön. ESD-jalkineissa on vielä antistaattisia jalkineita matalampi sähkövastus 0,1–100 MΩ mitattuna standardin BS EN 61340-4-3: 2002 (IEC 61340-4-3:2001) mukaisesti. Jalkineita käytetään useilla eri teollisuuden aloilla, kuten tietokone- ja televiestintälaitteiden sekä akkujen valmistuksessa. Myös lääketieteen ammattilaiset ja sähköinsinöörit käyttävät sähköä purkavia ESD-jalkineita. Työntekijän liikkuessa kitka aiheuttaa kehoon sähköstaattisen varauksen. Mikäli kengät ja vaatteet eivät johda riittävästi staattista sähköä, ne voivat lisätä varausta. Jos työntekijän kehoon varautuu staattista sähköä, se voi vioittaa herkkiä elektronisia laitteita. Hallitsemattomat staattisen sähkön purkaukset voivat aiheuttaa jopa palo- tai räjähdysvaaran.
FO eli jalkineessa on öljyä ja polttoainetta kestävä pohja
Jalkineen öljyä ja polttoainetta kestävän pohjan lyhenne FO tulee sanoista Resistance to Fuel and Oil. Jalkineen ulkopohja kestää öljyä ja polttoaineita. Pohja myös pitää useilla eri pinnoilla.
HI eli pohjarakenteeltaan lämpöä eristävä jalkine
Pohjarakenteeltaan lämpöä eristävän jalkineen lyhenne HI tulee sanoista Heat Insulation. Pohjarakenteen tulee eristää lämpöä niin, ettei sisäpohjan pinta nouse yli 20 lämpöastetta. Jalkine testataan 150°C lämpötilassa. 30 minuutin testin aikana sisäpohjan yläpinnan lämpötila saa nousta enintään edellä mainitun 20 astetta.
HRO eli jalkineessa on kuumuutta kestävä ulkopohja
Jalkineen lämpöä eristävän pohjan lyhenne HRO tulee sanoista Heat Resistant Outsole. Ulkopohjan tulee kestää 300 ºC kuumuutta 60 sekunnin ajan. Jalkineen pohjan tulee kestää kuumuus ehjänä eli pohja ei saa sulaa tai murtua taivutettaessa.
LG eli jalkineen pohja pitää tikkailla
Jalkineen tikkailla pitävän pohjan lyhenne LG tulee sanoista Ladder Grip. Turvajalkineen ulkopohjassa tulee nilkan kohdalla olla vähintään 1,5 mm syvä poikittaisprofiili.
M eli jalkapöytää suojaava jalkine
Jalkapöytää suojaavan jalkineen lyhenne M tulee sanoista Metatersal protection. Turvajalkineissa on oltava jalkapöydänsuoja, joka kestää 100 joulen iskua. Isku vastaa 20 kg:n painon putoamista 50 cm:n korkeudelta.
P eli jalkineessa on teräksinen, 4,5 mm naulan kestävä puhkaisuvastus (aiemmin naulaanastumissuoja)
Jalkineen puhkaisuvastusta kutsuttiin aiemmin nimellä naulaanastumissuoja. Puhkaisuvastuksen lyhenne P tulee sanoista Perforation resistance. Jalkineissa tulee olla teräksiset puhkaisunestopohjalliset, joiden pistonkestävyys on 1 100 N. Testissä käytetään halkaisijaltaan 4,5 mm naulaa.
PL eli jalkineessa on metalliton, 4,5 mm naulan kestävä puhkaisuvastus (aiemmin naulaanastumissuoja)
Puhkaisuvastuksen (aiemmin naulaanastumissuoja) lyhenne PL tulee sanoista Perforation resistance, Large nail, Jalkineissa on metallittomat puhkaisunestopohjalliset, joiden tulee läpäistä testi, jossa käytetään vähintään 1 100 newtonin voimaa ja halkaisijaltaan 4,5 mm naulaa.
PS eli jalkineessa on metalliton, 3,0 mm naulan kestävä puhkaisuvastus (aiemmin naulaanastumissuoja)
Puhkaisuvastuksen (aiemmin naulaanastumissuoja) lyhenne PS tulee sanoista Perforation resistance, Small nail, Jalkineissa on metallittomat puhkaisunestopohjalliset, joiden tulee läpäistä testi, jossa käytetään vähintään 1 100 newtonin voimaa ja halkaisijaltaan 3,0 mm naulaa.
SC eli jalkineen kärkiosassa on kulumissuoja
Jalkineen kärjen kulumissuojan lyhenne SC tulee sanoista Scuff Cap. Kengän kärjen tulee kestää 8 000 syklin Martindale-hankaustesti. Testissä jalkineen kolhusuojaan/kärkikuppiin ei saa muodostua reikiä.
SR eli jalkineessa on liukastumisen esto
Jalkineen liukastumisen eston lyhenne SR (aiemmin SRA, SRB ja SRC) tulee sanoista Slip Resistance. Turvajalkineen liukastumisen esto (testaus keraamisella laatalla ja saippualiuoksella) on perusvaatimus, josta ei enää tule erillistä kirjainsymbolia sertifikaattiin. SR on lisäominaisuus, joka testataan keraamisella laatalla ja glyserolilla. Kun kantapää liukuu eteenpäin, kitkakerroin on ≥ 0,19. Kun kengän etuosa liukuu taaksepäin, kitkakerroin on ≥ 0,22. Erikoisjalkineisiin, joita ei voi testata (esim. pohjassa integroidut nastat), pohjan pidosta tulee merkintä ø eli ei testattu.
WPA eli vettähylkivä jalkine
Vettähylkivän jalkineen lyhenne WPA (aiemmin WRU) on lyhenne sanoista Water Penetration and Absorption. Vettähylkivä jalkine estää jonkin verran, mutta ei täysin veden pääsyä jalkineeseen, Vettähylkivä jalkine ei kestä sisäosista kuivana pitkäaikaisessa vedelle altistumisessa. Vettähylkivä jalkine sopii esimerkiksi tihkusateeseen ja kevyeen sateeseen.
WR eli vedenpitävä jalkine
Vedenpitävän jalkineen lyhenne WR tulee sanoista Water Resistant. 80 minuutin testin jälkeen kengän sisällä mahdollisesti olevat kosteat alueet eivät saa olla yli 3 cm². Vedenpitävä jalkine on tarkoitettu erityisesti syvempiin vesilätäköihin sekä tilanteisiin, joissa vedelle altistuminen on pitkäaikaista.
Turvajalkineiden suojaustasot
EN ISO 20345:2022 -standardissa on määritelty turvajalkineille 18 eri suojausluokkaa.
Turvajalkineiden suojaustaso SB
Turvajalkineiden luokka SB osoittaa, että jalkineet täyttävät varvasalueen kestävyyden ja suojauksen peruskriteerit. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Lyhenne SB tulee sanoista Safety Basic.
Turvajalkineiden suojaustaso S1
Turvajalkineiden luokka S1 osoittaa, että jalkineissa on varvasalueen kestävyyden ja suojauksen peruskriteeriteerien lisäksi muita suojausominaisuuksia. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Jalkineissa on suljettu kantaosa. Kantaosan iskunvaimennus (E) on vähintään 20 J. Jalkine on antistaattinen (A) eli siinä on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ.
Turvajalkineiden suojaustaso S1P
Turvajalkineiden luokka S1P osoittaa, että suojaustason S1 ominaisuuksien lisäksi jalkineissa on teräksinen, 4,5 mm naulan kestävä puhkaisuvastus (P), jota aiemmin kutsuttiin naulaanastumissuojaksi. Muut suojausominaisuudet ovat kuten luokassa S1. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Jalkineissa on suljettu kantaosa. Kantaosan iskunvaimennus (E) on vähintään 20 J. Jalkine on antistaattinen (A) eli siinä on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ.
Turvajalkineiden suojaustaso S1PL
Turvajalkineiden luokka S1PL osoittaa, että suojaustason S1 ominaisuuksien lisäksi jalkineissa on metalliton, 4,5 mm naulan kestävä puhkaisuvastus (PL). Puhkaisuvastusta kutsuttiin aiemmin naulaanastumissuojaksi. Muut suojausominaisuudet ovat kuten luokassa S1. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Jalkineissa on suljettu kantaosa. Kantaosan iskunvaimennus (E) on vähintään 20 J. Jalkine on antistaattinen (A) eli siinä on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ.
Turvajalkineiden suojaustaso S1PS
Turvajalkineiden luokka S1PS osoittaa, että suojaustason S1 ominaisuuksien lisäksi jalkineissa on metalliton, 3,0 mm naulan kestävä puhkaisuvastus (PS). Puhkaisuvastuksesta käytettiin aiemmin nimitystä naulaanastumissuoja. Muut suojausominaisuudet ovat kuten luokassa S1. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Jalkineissa on suljettu kantaosa. Kantaosan iskunvaimennus (E) on vähintään 20 J. Jalkine on antistaattinen (A) eli siinä on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ.
Turvajalkineiden suojaustaso S2
Turvajalkineiden S2-luokka osoittaa, että jalkineet täyttävät S1-luokan standardit ja niiden lisäksi jalkineissa on vettähylkivä päällinen (WPA). Muut suojausominaisuudet ovat samat kuin luokassa S1. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Jalkineissa on suljettu kantaosa. Kantaosan iskunvaimennus (E) on vähintään 20 J. Jalkine on antistaattinen (A) eli siinä on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ.
Turvajalkineiden suojaustaso S2P
Turvajalkineiden S2P-luokka osoittaa, että jalkineet täyttävät S2-luokan standardit ja niiden lisäksi jalkineissa on teräksinen, 4,5 mm naulan kestävä puhkaisuvastus (P), jota aiemmin kutsuttiin naulaanastumissuojaksi. Muut suojausominaisuudet ovat samat kuin luokassa S2. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Jalkineissa on suljettu kantaosa. Kantaosan iskunvaimennus (E) on vähintään 20 J. Jalkine on antistaattinen (A) eli siinä on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ. Jalkineissa on vettähylkivä päällinen (WPA).
Turvajalkineiden suojaustaso S3
Turvajalkineiden S3-luokan jalkineet täyttävät S2-luokan (ja siten myös luokkien SB ja S1) standardit. Lisäksi jalkineissa on teräksinen, 4,5 mm naulan kestävä puhkaisuvastus (P), jota aiemmin kutsuttiin naulaanastumissuojaksi. Muut suojausominaisuudet ovat samat kuin luokassa S2. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Jalkineissa on suljettu kantaosa. Kantaosan iskunvaimennus (E) on vähintään 20 J. Jalkine on antistaattinen (A) eli siinä on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ. Jalkineissa on vettähylkivä päällinen (WPA).
Turvajalkineiden suojaustaso S3L
Turvajalkineiden S3L-luokan jalkineet täyttävät S2-luokan (ja siten myös luokkien SB ja S1) standardit. Lisäksi jalkineissa on metalliton, 4,5 mm naulan kestävä puhkaisuvastus (PL). Puhkaisuvastusta kutsuttiin aiemmin naulaanastumissuojaksi. Muut suojausominaisuudet ovat samat kuin luokassa S2. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Jalkineissa on suljettu kantaosa. Kantaosan iskunvaimennus (E) on vähintään 20 J. Jalkine on antistaattinen (A) eli siinä on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ. Jalkineissa on vettähylkivä päällinen (WPA).
Turvajalkineiden suojaustaso S3S
Turvajalkineiden S3S-luokan jalkineet täyttävät S2-luokan (ja siten myös luokkien SB ja S1) standardit. Lisäksi jalkineissa on metalliton, 3,0 mm naulan kestävä puhkaisuvastus (PS), josta aiemmin käytettiin nimeä naulaanastumissuoja. Muut suojausominaisuudet ovat samat kuin luokassa S2. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Jalkineissa on suljettu kantaosa. Kantaosan iskunvaimennus (E) on vähintään 20 J. Jalkine on antistaattinen (A) eli siinä on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ. Jalkineissa on vettähylkivä päällinen (WPA).
Turvajalkineiden suojaustaso S4
Turvajalkineiden S4-luokan jalkineet täyttävät S1-luokan (ja siten myös luokan SB) standardit. Lisäksi jalkineiden päällismateriaali on kumia tai polyuretaania, joten niissä on vedenpitäviä ominaisuuksia. Muut suojausominaisuudet ovat samat kuin luokassa S1. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Jalkineissa on suljettu kantaosa. Kantaosan iskunvaimennus (E) on vähintään 20 J. Jalkine on antistaattinen (A) eli siinä on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ.
Turvajalkineiden suojaustaso S5
Turvajalkineiden S5-luokan jalkineet täyttävät S4-luokan (ja myös luokkien SB, S1 ja S1P) standardit. S5-luokan jalkineissa on lisäksi teräksinen, 4,5 mm naulan kestävä puhkaisuvastus (P), jota aiemmin kutsuttiin naulaanastumissuojaksi. Muut suojausominaisuudet ovat samat kuin luokassa S4. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Jalkineissa on suljettu kantaosa. Kantaosan iskunvaimennus (E) on vähintään 20 J. Jalkine on antistaattinen (A) eli siinä on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ. Jalkineiden päällismateriaali on kumia tai polyuretaania, joten niissä on vedenpitäviä ominaisuuksia.
Turvajalkineiden suojaustaso S5L
Turvajalkineiden S5L-luokan jalkineet täyttävät S4-luokan (ja myös luokkien SB, S1 ja S1PL) standardit. S5L-luokan jalkineissa on lisäksi metalliton, 4,5 mm naulan kestävä puhkaisuvastus (PL), jota aiemmin kutsuttiin naulaanastumissuojaksi. Muut suojausominaisuudet ovat samat kuin luokassa S4. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Jalkineissa on suljettu kantaosa. Kantaosan iskunvaimennus (E) on vähintään 20 J. Jalkine on antistaattinen (A) eli siinä on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ. Jalkineiden päällismateriaali on kumia tai polyuretaania, joten niissä on vedenpitäviä ominaisuuksia.
Turvajalkineiden suojaustaso S5S
Turvajalkineiden S5S-luokan jalkineet täyttävät S4-luokan (ja myös luokkien SB, S1 ja S1PS) standardit. S5S-luokan jalkineissa on lisäksi metalliton, 3,0 mm naulan kestävä puhkaisuvastus (PS). Aiemmin puhkaisuvastusta kutsuttiin naulaanastumissuojaksi. Muut suojausominaisuudet ovat samat kuin luokassa S4. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Jalkineissa on suljettu kantaosa. Kantaosan iskunvaimennus (E) on vähintään 20 J. Jalkine on antistaattinen (A) eli siinä on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ. Jalkineiden päällismateriaali on kumia tai polyuretaania, joten niissä on vedenpitäviä ominaisuuksia.
Turvajalkineiden suojaustaso S6
Turvajalkineiden S6-luokan jalkineet täyttävät S2-luokan (ja siten myös luokkien SB ja S1) standardit. S6-luokan jalkine on lisäksi vedenpitävä (WR). 80 minuutin testin jälkeen kengän sisällä mahdollisesti olevat kosteat alueet eivät saa olla yli 3 cm². Muut suojausominaisuudet ovat samat kuin luokassa S2. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Jalkineissa on suljettu kantaosa. Kantaosan iskunvaimennus (E) on vähintään 20 J. Jalkine on antistaattinen (A) eli siinä on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ.
Turvajalkineiden suojaustaso S7
Turvajalkineiden S7-luokan jalkineet täyttävät S6-luokan (ja myös luokkien SB, S1, S1P, S2 ja S2P) standardit. S7-luokan jalkineissa on lisäksi teräksinen, 4,5 mm naulan kestävä puhkaisuvastus (P), jota aiemmin kutsuttiin naulaanastumissuojaksi. Muut suojausominaisuudet ovat samat kuin luokassa S6. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Jalkineissa on suljettu kantaosa. Kantaosan iskunvaimennus (E) on vähintään 20 J. Jalkine on antistaattinen (A) eli siinä on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ. Jalkine on vedenpitävä (WR). 80 minuutin testin jälkeen kengän sisällä mahdollisesti olevat kosteat alueet eivät saa olla yli 3 cm².
Turvajalkineiden suojaustaso S7L
Turvajalkineiden S7L-luokan jalkineet täyttävät S6-luokan (ja myös luokkien SB, S1, S1PL, S2 ja S2PL) standardit. S7L-luokan jalkineissa on lisäksi metalliton, 4,5 mm naulan kestävä puhkaisuvastus (P), joka aiemmin tunnettiin nimellä naulaanastumissuoja. Muut suojausominaisuudet ovat samat kuin luokassa S6. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Jalkineissa on suljettu kantaosa. Kantaosan iskunvaimennus (E) on vähintään 20 J. Jalkine on antistaattinen (A) eli siinä on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ. Jalkine on vedenpitävä (WR). 80 minuutin testin jälkeen kengän sisällä mahdollisesti olevat kosteat alueet eivät saa olla yli 3 cm².
Turvajalkineiden suojaustaso S7S
Turvajalkineiden S7S-luokan jalkineet täyttävät S6-luokan (ja myös luokkien SB, S1, S1PS, S2 ja S2PS) standardit. S7S-luokan jalkineissa on lisäksi metalliton, 3,0 mm naulan kestävä puhkaisuvastus (P), joka aiemmin tunnettiin nimellä naulaanastumissuoja. Muut suojausominaisuudet ovat samat kuin luokassa S6. Kengän kärkikupin iskunsuoja on 200 joulea ja puristussuojaus 1500 newtonia. Jalkineissa on suljettu kantaosa. Kantaosan iskunvaimennus (E) on vähintään 20 J. Jalkine on antistaattinen (A) eli siinä on matala sähkövastus 0,1–1000 MΩ. Jalkine on vedenpitävä (WR). 80 minuutin testin jälkeen kengän sisällä mahdollisesti olevat kosteat alueet eivät saa olla yli 3 cm².
Ortopediset turvajalkineet
Ortopediset turvajalkineet jaetaan kolmeen tyyppiin käyttäjän erityistarpeiden ja vaatimusten perusteella.
Ortopediset turvajalkineet tyyppi 1: jalkineissa ortopedinen pohjallinen
Tyypin 1 ortopedisissä turvajalkineissa on ortopedinen pohjallinen, joka tarjoaa lisätukea ja mukavuutta. Tyypin 1 ortopedisille turvajalkineille pakolliset testit ovat:
- Varvassuoja: Varmistaa, että jalkineet tarjoavat riittävän suojan varpaille iskuja vastaan.
- Pohjallisten pH-arvo: Mittaa pohjien happamuuden tai emäksisyyden varmistaen, että ne täyttävät turvallisuusstandardit.
- Vesipermeabiliteetti eli veden läpäisevyys: Vesipermeabiliteetti testaa jalkineiden kyvyn kestää veden läpäisyä.
- Veden adsorptio eli imeytyminen: Mittaa veden määrän, jonka jalkineet imevät kosteudelle altistuessaan.
- Veden desorptio eli vapautuminen: Määrittää, kuinka tehokkaasti jalkineet vapauttavat vettä pinnalle.
- Hankauksenkestävyys: Määrittelee jalkineiden kulutuksenkestävyyttä.
- Kromi VI: Testaa jalkineiden materiaalin kromi VI -yhdisteen, joka on mahdollisesti haitallinen aine.
Ortopediset turvajalkineet tyyppi 2: jalkineissa ortopedinen ulkopohja
Tyypin 2 ortopedisissä turvajalkineissa on ortopedinen ulkopohja, joka tarjoaa lisätukea ja vakautta. Tyypin 2 ortopedisille turvajalkineille pakolliset testit ovat:
- Varvassuoja: Suojaa varpaita iskuilta ja puristumilta.
- Liukastumisen esto: Mittaa jalkineiden luistamisenestokykyä onnettomuuksien ehkäisemiseksi liukkailla pinnoilla.
- Kengän päällisen ja pohjan välinen erotusvoima: Testaa kengän päällisen ja pohjan välisen liitoksen vahvuutta.
- Ulkopohjan repäisylujuus: Mittaa ulkopohjan materiaalin kestävyyttä repeytymistä vastaan.
- Kulutuskestävyys: Testaa ulkopohjan kestävyyttä säännöllisessä käytössä.
- Taivutuslujuus: Mittaa ulkopohjan taipumiskykyä ja pohjan taivutuksen kestävyyttä.
- Hydrolyysin kesto: Testaa ulkopohjan materiaalin kestokykyä sen altistuessa vedelle.
- Monikerroksisten kenkien kerrosten välinen erotusvoima: Mittaa jalkineiden eri kerrosten välisen liitoksen vahvuutta.
Ortopediset turvajalkineet tyyppi 3: mittatilaustyönä tehdyt jalkineet
Tyypin 3 ortopedisten, mittatilaustyönä valmistettujen turvajalkineiden on täytettävä kaikki perusvaatimukset. Jalkineet räätälöidään yksilöllisesti käyttäjän jalkoihin. Tyypin 3 jalkineet edellyttävät tarkkoja mittauksia ja erikoissuunnittelua varmistaakseen käyttäjälle oikean tuen ja suojan.
Muista nämä kahdeksan vinkkiä jalkineita valitessasi
- Mieti tarkoitus: Mieti tai selvitä, mihin tarkoitukseen tarvitset kengät.
- Varmista istuvuus: Valitse kengät, jotka istuvat mukavasti ja tarjoavat riittävän tuen. Vältä liian tiukkoja tai löysiä kenkiä. Kokeile kenkiä iltapäivällä, sillä jalkaterä voi leventyä päivän aikana jopa sentin verran.
- Panosta mukavuuteen: Valitse kengät, joissa on hyvä pehmustus ja tuki ja jotka sopivat jalkatyypillesi. Kiinnitä huomiota mahdollisiin erityistarpeisiisi, kuten kaaren tuki tai ortopediset pohjalliset. Mukavat kengät vähentävät väsymystä ja ehkäisevät jalkaongelmia.
- Tarkista laatu ja kestävyys: Satsaa laadukkaisiin materiaaleihin ja hyvin suunniteltuihin kenkiin. Valitse kestävät ulkopohjat ja hengittävät materiaalit, jotka takaavat kenkien pitkäikäisyyden ja suorituskyvyn.
- Huomioi jalkojen terveys: Kiinnitä huomiota mahdollisiin jalkaongelmiin kuten vaivaisenluuhun tai plantaarifaskiittiin eli ns. kantapiikkiin. Valitse kengät, jotka tarjoavat tarvittavan tuen ja suojaavat jalkoja näiltä ongelmilta.
- Hyödynnä ilmaista jalkaskannausta: Image Wear -myymälöissä voit skannauttaa jalkasi ilmaiseksi. Mittauksen avulla löydät helposti juuri sinun jaloillesi sopivat jalkineet ja erikoispohjalliset. Lue lisää jalkaskannauksesta.
- Muista käyntivara: Valitse kengät, joissa on varpaille pieni lisätila.
- Tarkista CE-merkki: Varmista, että jalkineista löytyy CE-merkintä, joka takaa niiden turvallisuuden ja laadun.