Tampereen kaupunki

Tampereen kaupunki

Matonpesun lomassa voi nauttia auringosta

Tampereen Infra Oy ja Tampereen Sarka Oy toteuttivat yhdessä Image Wearin kanssa Cliff®-kierrätyskomposiittipenkit Tampereen matonpesupaikoille. Matonpesun lomassa voi nyt istahtaa evästauolle tai vain nauttimaan auringosta ja kesän vihreydestä.  

Ideasta pilottihankkeeseen

Idea puistonpenkeistä sai alkunsa, kun Image Wearin vastuullisuusjohtaja Kati Tukiainen tapasi Suomen Tekstiili ja Muodin koulutuksessa Tampereen työllisyys- ja kasvupalveluiden KIERTO-hankkeen koordinaattorin Milla Kolehmaisen. KIERTO-hanke lähti edistämään asiaa ja sai Tampereen Infra Oy:n mukaan hankkeeseen. 

Kesällä 2020 KIERTO-hanke pilotoi yhdessä Tampereen Infra Oy:n, Image Wear Oy:n ja VR:n kanssa kokeilun, jossa kahta kierrätysmateriaalista valmistettua puistonpenkkiä testattiin Tampereen Hiedanrannassa ja Eteläpuistossa. Penkit valmistettiin VR:n käytöstä poistetuista työvaatteista. Penkeistä järjestettiin pieni kuntalaiskysely, jossa vastanneiden kesken arvottiin VR:n junalippuja. KIERTO-hankkeen projektipäällikkö Riina Hiipakka-Lahti kertoo, että kyselyyn vastanneet toivoivat lisää penkkejä kaupunkilaisten käyttöön. 

Kierre-penkit_Tampereen kaupunki

Cliff® -penkit kaikille Tampereen matonpesupaikoille

Kaupunkilaisten toiveiden mukaisesti keväällä 2021 toteutettiin isompi pilotti. Hankkeessa haluttiin yhdistää kestävä kehitys, kiertotalous ja vanhojen tavaroiden kunnossapito. Mikäpä sen sopivampi sijoituspaikka kierrätyskomposiittipenkille kuin matonpesupaikka. Tampereen 19 matonpesupaikalle toimitettiin yhteensä 30 penkkiä - isoimmille paikoille kaksi ja pienemmille yksi. Penkit vietiin paikoilleen ja asennettiin ennen matonpesupaikkojen aukeamista. 

Image Wear toimitti Cliff®-penkit osina Sarka Oy:lle, joka on yksi Tampereen kaupungin sopimustoimittajista. Sarka Oy työllistää osatyökykyisiä ja pitkäaikaistyöttömiä kuntouttaen heitä takaisin työelämään. Sarka kokosi penkit ja toimitti ne paikoilleen. 

Tampereen Infralle työvaatteiden kierrätyspisteet

Tampereen Infra Oy on Tampereen kaupungin omistama yhtiö, joka tuottaa yhdyskuntatekniikan kunnossapito-, rakentamis- ja paikkatietopalveluja sekä kalusto- ja korjaamopalveluja Tampereen kaupungille. Infran henkilöstömäärä on noin 330 ja lisäksi kesällä on noin 100 kausityöntekijää.  

Viheralueiden kunnossapidon työpäällikkö Teemu Kylmäkosken mukaan kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä on puhuttu paljon, ja nyt haluttiin työvaatteet kierrätykseen mukaan. Jatkossa Infran työvaatteet kerätään ja kierrätetään uudeksi raaka-aineeksi. Keräysastiat ovat jo paikoillaan neljässä toimipisteessä: Viinikankatu, Veertsankuja, Pirkankatu ja Atala. Kierrätystekstiilin lisäksi myös kierrätysmuovin saatavuus paranee, kun muovipakkausten erilliskeräysvelvoite astuu voimaan Tampereella 1.9.2022 vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöillä. 

Kierre-penkit_Tampereen kaupunki 2

Käyttökokemuksia ennen seuraavaa hanketta

 

Matonpesupaikkojen penkkipilotissa seurataan erityisesti penkkien kestävyyttä. Kylmäkoski uskoo, että penkkien huolto sujuu hyvin. Tekstiilikuitu ja muovi toimivat yhdessä paremmin kuin pelkkä muovi, sillä tekstiili toimii materiaalissa lujitekuituna. Kiinteä, kova, levymäinen pinta on myös helpompi puhdistaa, sillä se ei ime tussia tai spraymaalia. Komposiitti kestää myös painepesua. Vielä ei ole penkeistä tullut palautetta, mutta sää ei myöskään ole kovin paljon matonpesijöitä suosinut.