Tarinamme

Image Wearin toimitilat Hankkioon 1969

Laitosto

Image Wearin tarina sai alkunsa vuonna 1959, kun Saarioisten suurtalouspuolen myyntipäällikkö Eero Sarin perusti Laitosto-nimisen agentuuriliikkeen. Laitosto myi säilykkeitä, mausteita sekä pesu- ja puhdistusaineita sairaaloille, suurkeittiöille ja vanhainkodeille. Myyntimatkoillaan Eero Sarin huomasi, että niin potilailta kuin henkilökunnaltakin puuttui yhtenäinen vaatetus eikä potilasvaatteiden laatukaan ollut kummoinen. Jo seuraavana vuonna Sarin sai idean työ- ja potilasvaatteiden valmistuksesta. Yrityksen ensimmäiset vaatteet olivat flanelliset potilaspyjamat, sekä pian näiden jälkeen myös sairaalahenkilökunnalle suunnitellut talousesiliinat. Vuonna 1969 säilykkeet ja pesuaineet saivat väistyä jo kokonaan potilas- ja työvaatteiden tieltä, ja yritys muutti nykyisille sijoilleen Tampereen Hankkioon.

Laitoston perustaja, toimitusjohtaja Eero Sarin sekä ensimmäisiä Laitoston työntekijöitä.

Vuonna 1972 asetettu valtakunnallinen sairaalavaatteiden standardi vauhditti tahtia, ja 80-luvun alussa yrityksen markkinaosuus kaikista Suomen sairaalavaatteista oli noin 70 prosenttia. Sairaalapuolen vaatteet saivat rinnalleen 1976 muidenkin alojen vaatteita, kun Laitosto alkoi valmistaa muun muassa rakennusalan työvaatteita.

80-luvun jälkipuoliskolla Sarin alkoi suunnitella eläkkeelle jääntiä ja neuvotteli yrityskaupoista sekä Finlaysonin että Tampellan Tekstiilin kanssa. Kun kaupat peruuntuivat Finlaysonin omistajaportaan muutosten takia, Sarin ehdotti Laitoksen ostamista neuvotteluihin osallistuneelle Finlaysonin sisustustekstiiliryhmän vetäjä Pekka Vettenrannalle.

Tampereen ensimmäinen Mikko mikro tietokone ostettiin Laitostolle. Toisessa kuvassa Laitoston ompelija.

Vettenrannat ostavat Laitoston

Kevät 1987 oli Vettenrannan perheessä uusien alkujen aikaa. Tamperelaiset Pekka ja Auli Vettenranta ottivat elämässään suuren askeleen, ostivat vuonna 1959 perustetun Laitoston liiketoiminnan ja ryhtyivät yrittäjiksi. Yhdessä he päättivät vaatettaa suomalaiset töihin ja ensimmäisistä päivistä lähtien oli selvää, että ensiluokkaisten työvaatteiden valmistaminen ja edelläkävijyys vaativat kykyä heittäytyä jatkuvaan muutokseen ja oppimiseen. Samaa uudistumisen ja uudistamisen henki leimaa Image Wearin toimintaa yhä, kun sukupolvi on vaihtunut ja lapset Janne ja Kati luotsaavat yritystä eteenpäin.

Vettenrantojen perhekuva ja Image Wearin tuotteita Tampereen myymälässä.

Me Image Wearissa tiedämme, mitä osaaminen, työ ja ammattilaisuus merkitsevät suomalaisille – työ antaa identiteetin, rytmin, mahdollisuuden oppia uutta, oman yhteisön ja uskon huomiseen. Kun ihminen pukee ylleen työvaatteen osaamisensa merkiksi, hän ottaa paikkansa ammattilaisena sairaalassa, tehtaassa, rakennustyömaalla, keittiössä – missä ikinä töitään tekeekin. Haluamme päivittäin olla lähellä ihmistä, joka jakaa kanssamme työn arvon. Siksi palvelemme näitä arjen sankareita kaikkialla, missä töitä tehdään.

Tarkasti valitut materiaalit hioutuvat osaavissa käsissämme nykypäivän tiukat standardit täyttäviksi vaatteiksi. Asiakkaittemme rinnalla näemme myös, kuinka työelämä jatkuvasti muuttuu. Tuomme uusia teknologioita ja innovatiivisia materiaaleja helpottamaan työn suorittamista muuttuvassa työmaailmassa. Vaikka työ etsii uusia muotoja, ammattilaisen arvo säilyy.

Ompelija ompelee esiliinaa, Image Wear Tampere


Ilman vahvoja perustuksia muutoksen voimat voisivat viedä tuuliajolle. Vuosikymmenten aikana hallitusti kasvaneessa Image Wearissa ammennetaan juurevuudesta edelleen inspiraatiota jokapäiväiseen työhön. Olemme ylpeitä siitä, että historiamme on suomalaisen ammattilaisen historiaa, teollistumista ja Suomi-iskelmää. Me emme vain myötäile muutosten virtaa, haluamme olla tekemässä muutosta, viedä koko alaa uusiin uomiin.

Jos jokin maailmassa säilyy, se on kasvun, kehityksen ja muutoksen väistämättömyys. Pysyvää on myös ihmisen tarve tehdä merkityksellistä työtä. Meillä Image Wearissa nämä kietoutuvat yhteen tukevaksi kankaaksi – mahdollisuudeksi tehdä jotain ihan uutta.