Työvaatteet sateeseen ja tuuleen – kuori- ja sadevaatteet

Sade- ja kuorivaatteet suojaavat kastumiselta.

Sateiseen työpäivään kannattaa varautua sateenkestävin varustein. Kuori- ja sadevaatteita käytetään sateisina päivinä tai kosteissa olosuhteissa suojaamaan sateelta ja kosteudelta. On tärkeää valita oikeanlaiset työvaatteet, jotta pysyy kuivana ja työskentely on mukavaa myös kosteina ja sateisina aikoina.

Vedenpitävät kuoritakit ja -housut tarjoavat vaihtoehdon perinteisille tuulipuvuille ja sadevaatteille. Kuorituotteissa ei ainoastaan vesi pysy ulkopuolella, vaan ne myös hengittävät ja poistavat kosteutta sisäpuolelta. Vaikka kuorivaatteet ovat suosittuja ja tuntuvat ylivertaisilta verrattuna perinteisiin hiostaviin sadevaatteisiin, on kuitenkin muistettava, että yksinkertaisella sadetakilla tai -housuilla on edelleen työvaatteena oikeutettu paikkansa.

 

Kuorivaatteet sopivat aktiiviseen työpäivään 

Ammattikäyttöön tarkoitetut kuorivaatteet suojaavat vedeltä ja tuulelta. Kuorivaate toimii ympäri vuoden suojaavana kerroksena, kun sen alle puetaan kylmemmällä ilmalla enemmän kerroksia.

Kuorivaatteet ovat suojaavia vaatteita, jotka on tarkoitettu päällimmäiseksi kerrokseksi. On tärkeää käyttää kuorivaatteiden alla lämpimiä kerroksia, koska kuorivaate itsessään toimii vain suojana tuulta ja sadetta vastaan. Ne on suunniteltu toimimaan kuin kuori, eli pitämään lämmön sisällä, päästämään kosteuden ulos sekä estämään tuulen ja veden tunkeutumisen sisäpuolelle. Lue lisää kerrospukeutumisesta täältä.

Kuorivaatteet suojaavat tuulelta ja vedeltä. Ne koostuvat yleensä kahdesta kerroksesta: pintakankaasta, joka hylkii vettä, ja kalvosta, joka estää veden tunkeutumisen läpi. Tämä kalvo on yleensä hengittävää materiaalia, joka mahdollistaa ilman kiertämisen vaatteen sisällä. Kuorivaatteen pintakankaaseen laminoitu kalvo päästää kosteuden haihtumaan sisäpuolelta ulos, mutta estää veden pääsyn ulkopuolelta mikroskooppisten huokostensa avulla. Vesi jää helmeilemään kalvon pinnalle. Kalvo alkaa toimia vettä vastaan, kun pintakangas on vettynyt läpi asti. Kalvoja on tarjolla erilaisia, ja kalvolla voidaan vaikuttaa sekä tuotteen ominaisuuksiin että hintaan.

Kuorivaatteiden saumat on teipattu, jotta vesi ei pääse ompeleiden kohdalta sisään. Kaikissa kuorivaatteissa on vuori, joka suojaa ohutta kalvoa. Vuorimateriaali voi olla joko erillinen verkko- tai kangasvuori, tai vuori voi olla laminoitu kalvon ja pintakankaan kanssa yhdeksi paketiksi.

Kuorivaatteen kalvo päästää käyttäjän hikoileman kosteuden ulospäin. Tämä on erityisen tärkeää, jotta kosteus ei jää vaatteen sisään ja aiheuta epämukavuutta. Kuorivaatteet ovat tuulen- ja vedenpitävyyden lisäksi yleensä myös kevyitä, joten ne ovat loistavia vaihtoehtoja sateisille päiville. Jos tehdään aktiivisesti töitä sateessa, lumituiskussa, tuulessa tai viimassa, ovat kuorivaatteet paras työvaatevalinta. Kuorivaatteet pitävät käyttäjänsä kuivana ja ehkäisevät lähempänä ihoa olevien vaatteiden kastumista hiestä aivan märäksi.

Perinteinen sadevaate täydellisen vedenpitävään työpäivään

Sadevaatteet pitävät kuivana myös rankemmissa sääolosuhteissa, kun sadetta vihmoo vaakatasossa ja tuuli käy kovana.

Perinteiset sadevaatteet on valmistettu polyuretaanista ja ne ovat erittäin vedenpitäviä. Ne tarjoavat takuuvarman suojan sateelta, joten käyttäjä pysyy kuivana, vaikka kuinka rankasti sataisi. Kuitenkin vanhemmissa malleissa saumoja ei ole teipattu, joten ne voivat vuotaa saumoista läpi. Uudemmissa malleissa tämä ongelma on korjattu teippaamalla saumat. Vaikka perinteiset sadevaatteet ovat halpoja ja kohtalaisen kestäviä, pitkäaikaisessa käytössä ne voivat hikoillessa alkaa kastua sisältäpäin.

Sadevaatteet on suunniteltu pitämään meidät kuivana rankkasateessa ja kovissakin tuulissa. Nämä vaatteet on yleensä tehty täysin vedenpitävästä materiaalista, joka estää veden tunkeutumisen vaatteen läpi. Sadevaatteissa on normaalisti myös huppu, joka suojaa sateelta ja tuulelta. Hyödyllinen ominaisuus useimmissa sadevaatteissa on nepparikiinnitys, joka mahdollistaa nopean pukemisen ja riisumisen, mikä on kätevää yllättävien sateiden aikana.

Työvaatteet sateeseen – sade- vai kuorivaatteet?

Kuori- ja sadevaatteet ovat erilaisia ja ne on suunniteltu eri tilanteisiin. Hyvin hengittävät kalvomateriaalit tekevät kuorivaatteista monipuolisempia ja mukavampia kuin sadevaatteet. Nykyisin kuoritakista on tullut yleistakki, jota voidaan käyttää kaikkialla ja se voi antaa yhtä hyvän suojan sateelta kuin perinteiset sadetakit. Kuorivaatteet ovat yleensä kevyempiä ja hengittäviä, joten ne sopivat paremmin mm. tihkusateeseen ja kosteudelta suojautumiseen. Sadevaatteet on sen sijaan suunniteltu suojaamaan rankkasateilta ja kovilta tuulilta. Jokainen vaate on suunniteltu tarkasti tiettyyn tarkoitukseen, joten on tärkeää valita oikeanlainen vaate oikeaan tarkoitukseen.

Varoitussade- ja kuorivaatteillamme ovat standardit EN ISO 20471 ja EN 343. Kuorivaatteet ovat täysin saumateipattuja, vedenpitäviä ja niillä on hyvä hengittävyys. Tutustu sade- ja kuorivaatteisiin tästä.

 

Sadevaatteet ovat vettä pitäviä, kun taas kuorivaatteissa riittää myös veden hylkivyys. Kuorivaatteissa käytetyillä kalvoilla voidaan määrittää tuotteeseen erilaisia ominaisuuksia.

Vedenpitävyys – vedenpitävä vai vettä hylkivä?

Erilaiset testit auttavat valmistajia osoittamaan vaatteen kyvyn pitää vesi vaatteen ulkopuolella. Valmistajat ilmoittavat vaatteiden vedenpitävyydestä, ja jos vaate on vedenpitävä, se kykenee pitämään vesipisarat ulkopuolella. Useimmat valmistajat testaavat tuotteensa, joten vedenpitäviksi ilmoitettujen sade- tai kuoritakkien voi luottaa pitävän suurenkin sateen ulkona. Vettä hylkivät takit voivat pitää kevyen sateen poissa hetken aikaa, mutta rankemmassa sateessa nämä materiaalit eivät riitä pitämään käyttäjää kuivana.

Vedenpitävä materiaali on sellainen, joka estää veden läpäisyn sen läpi. Se voi olla esimerkiksi vedenpitävä kalvo tai kerros, joka on asetettu vaatteen tai materiaalin pinnalle tai sen alle. Vedenpitävä materiaali on suunniteltu estämään veden tunkeutuminen sen läpi ja pitämään käyttäjänsä kuivana. Vettä hylkivä materiaali ei estä veden läpäisyä sen läpi, mutta se estää veden imeytymisen materiaaliin. Tällainen materiaali hylkii vettä, joten vesi muodostaa pisaroita materiaalin pinnalle ja valuu siitä pois, sen sijaan että imeytyisi materiaaliin. Vettä hylkivä materiaali voi olla esimerkiksi kankaan päälle levitetty käsittelyaine tai kankaan luontainen ominaisuus, joka on suunniteltu pitämään materiaali kuivana ja estämään kosteuden imeytymistä. Vettä hylkivä materiaali ei siis ole täysin vedenpitävä, mutta se auttaa pitämään käyttäjän kuivana kevyessä sateessa tai kosteissa olosuhteissa.

Vesipilariarvo kertoo materiaalin vedenpitävyyden

Sadevaatteilla voidaan suojata työntekijä sateisissa ja kosteissa olosuhteissa työskennellessä.

Materiaalin vesipilariarvo on tapa mitata materiaalin vedenpitävyyttä. Vesipilariarvo kertoo kankaan vedenpitävyyden eli se on laboratoriossa mitattu vedenpitävyys. Se kertoo, kuinka paljon painetta materiaali kestää, ennen kuin vesi alkaa tunkeutua sen läpi. Vesipilariarvo ilmoitetaan aina millimetreissä ja se mitataan kankaan päältä vaakasuorassa asennossa olevan putken avulla. Putken yläpään päälle asetetaan materiaalista leikattu näyte, ja putken alapäähän lisätään vettä paineella niin kauan, että materiaali alkaa läpäistä kosteutta.

Yleensä materiaali, jonka vesipilariarvo on vähintään 1000 mm, katsotaan vedenpitäväksi normaalikäytössä. Mitä korkeampi vesipilariarvo on, sitä enemmän materiaali kestää vedenpainetta ja on siis paremmin vedenpitävä. 10 000 mm vesipilariarvo pitää jo kovan sateen. Vesipilariarvo ei kuitenkaan kerro koko totuutta materiaalin vedenkestävyydestä, sillä materiaalin saumat, vetoketjut ja muut yksityiskohdat voivat vuotaa, vaikka materiaalin vesipilariarvo olisikin korkea.

Image Wear - työvaatteet sateeseen ja tuuleen löydät täältä.

 

Image Wear oranssi logo
Parempia Työpäiviä!