Kerrospukeutuminen

Kerrospukeutumisessa uloin kerros suojaa sateelta ja kosteudelta. Hivis väritys tuo näkyvyyttä harmaassakin säässä.

Varaudu eri vuodenaikoihin - muista 3-kerrospukeutuminen

Työhyvinvoinnin ja -terveyden vuoksi työssä on tärkeää säilyttää iho ja sen mikroilmasto kuivana ja oikean lämpöisenä. Erilaisiin sääolosuhteisiin suunnitellut tekniset työvaatteet suojaavat sinua niin sateelta, rännältä, lumelta kuin viimalta. 

3-kerrospukeutuminen lisää työtyytyväisyyttä ja -hyvinvointia, kun pukeutumista voi säädellä tarpeen mukaan lämpimämmäksi tai viileämmäksi.
Tehokas kerrospukeutuminen perustuu 3-kerrosperiaatteeseen. Perusajatuksena on muodostaa useiden vaatekerrosten välille lämpöä eristäviä ja johtavia ilmakerroksia. Hiki siirtyy ihon pinnalta vaatetuksen, kehon liikkeiden ja ilman yhteisvaikutuksesta. 

Oikeat materiaalivalinnat sekä vaatteiden lisääminen tai vähentäminen mahdollistavat tehokkaan lämmönsäätelyn. Elimistö voi kohdentaa energian itse työsuoritukseen, kun sitä ei kulu kosteuden haihduttamiseen.  

Kerrospukeutumiseen ei ole yhtä oikeaa ratkaisua. Kerroksia kannattaa pukea ja riisua sääolosuhteiden, oman tarpeen ja fyysisen aktiivisuuden mukaan. Samoja vaatteita voi yhdistellä eri tavoin ja näin löytää optimaalisen kombinaation säähän kuin säähän. Myös työtehtävällä on vaikutusta: raskas fyysinen työ vaatii kevyempää ja hengittävämpää vaatetta kuin fyysisesti kevyt ja rauhallinen työ. 

Välikausien kerrospukeutuminen – syksy ja kevät 

3-kerrosvaatetus toimii parhaiten välikausien vaihtelevissa säissä - välillä sataa ja tuulee, toisinaan aurinko lämmittää paahteisestikin. Välikerroksia lisäämällä säilytät miellyttävän työskentelylämpötilan kylmän viiman yllättäessä.  

Ihoa vasten olevan aluskerroksen tulisi siirtää kosteutta ylempiin vaatekerroksiin. Synteettiset materiaalit kuten polypropeeni ja mikropolyesteri siirtävät kosteutta paremmin kuin esimerkiksi puuvilla. Ne ovat myös kestäviä, hengittäviä ja nopeasti kuivuvia materiaaleja. Myös villalla on hyvä kosteudensiirtokyky. Jos kaipaat hengittävyyden lisäksi lämpöä, villaiset alusasut ovat sinulle hyvä vaihtoehto. Katso tästä aluskerroksen vaatteet.

Uloin kuorikerros suojaa erilaisilta sääolosuhteilta, joille ulkotyössä voi altistua.
Uloin eli kuorikerros suojaa sateelta, tuulelta ja lumelta.
Valitse työskentelyolosuhteisiisi sopiva kuorikerros: avattavia tuuletusaukkoja, hengittäviä materiaaleja, tuulta ja sadetta pitäviä kuoriasuja Lämpimällä sateella kuoritakki toimii sadesuojana ilman välivaatetustakin. Riisu kuoritakki hetkeksi esim. levätessäsi, ettei hikoilu laske toimintatehoasi. 
Katso tästä sade- ja kuorivaatteet.

Kerrospukeutuminen talven vaihteleviin säihin 

Talven sää voi vaihdella kirpeistä pakkasista nolla-asteen sohjoisiin keleihin. Paksu talvitakki voi olla oikea valinta rapeaan ja viimaiseen pakkaspäivään, mutta liian kuuma räntäsateeseen. Lisää tai vähennä eristäviä välikerroksia sopivan työskentelylämpötilan saavuttaaksesi. Älä pue liikaa kerralla, ettet hikoile tarpeettomasti. Kun lepäät runsaan hikoilun jälkeen, huolehdi ettet kylmety; hien haihduttaminen laskee kehon lämpötilaa ja siten myös työskentely- ja toimintakykyäsi. Katso tästä talvivaatteet.

Muista kerrospukeutumisessa myös asusteet 

Talveen on hyvä varautua

Älä unohda kerrospukeutumisessa kehon ääreisalueita; jalkateriä, käsiä, ranteita ja päätä. Niiden kautta haihtuu paljon lämpöä, minkä vuoksi ne on suojattava hyvin etenkin viileässä ja kylmässä työskenneltäessä. Tavalliset puuvillasukat kastuvat hikoillessa ja varpaat kylmettyvät. Tekniset sukat lämmittävät ja siirtävät kosteuden sukan ulkopintaan. Bambusukat pitävät jalat viileinä kuumalla lämpimänä kylmällä. Kerrospukeutuminen toimii myös jaloissa: alle ohut alussukka ja päälle paksumpi lämpösukka. Alussukka siirtää kosteutta iholta sekä ehkäisee hiertymiä vähentämällä jalan ja kengän välistä kitkaa. 

Vaihtelevat säät vaativat paljon myös jalkineilta. Talvijalkineen pohjan on pidettävä myös jäisellä alustalla. Kengän on lämmitettävä pakkassäällä, mutta sen tulee myös hengittää ja pitää jalka kuivana. Ja kuivasta puheen ollen, talvikengän pitää toimia myös loskakelillä eli jalkineen pitää suojata jalkaa myös ulkoapäin tulevalta kosteudelta. Katso tästä jalkineet.

Jalkojen lisäksi kädet palelevat helposti. Valitse käsineet, jotka sopivat niin työtehtävään kuin ympäröiviin olosuhteisiin. Pakkasella sormet lämmittävät toisiaan eli kintaat ovat sormikkaita lämpimämmät. Katso tästä käsineet.

Vaikka kehotettaisiin pitämään pää kylmänä, se ei liity pukeutumiseen. Satsaa myös kunnon päähineeseen. Hengittävä ja lämpöä eristävä päähine on pakkassäässä tärkeä. Villan lämmittävät ja kosteutta siirtävät ominaisuudet toimivat hyvin päähineissä. Myös villasekoitteet ovat erinomainen vaihtoehto pitämään pään mukavan lämpimänä. Esimerkiksi polyesteri tehostaa kosteuden siirtämistä pois iholta. Kovalla pakkasella ja viimalla ns. kommandopipot suojaavat pään ja korvien lisäksi myös poskia, leukaa ja kaulaa. Jos pelkkä päähine ei riitä, huppu tuo mukavasti lisäsuojaa. 

Kerrospukeutumisessa aluskerros siirtää kosteutta pois iholta, jolloin olo pysy kuivana ja lämpimänä.

ALUSKERROS siirtää kosteuden ja pitää ihon kuivana 

Aluskerroksen toiminnallinen tarkoitus on siirtää kosteus pois iholta.

Ihoa vasten oleva aluskerroksen tärkein ominaisuus on pitää ihon pinta kuivana ja lämpimänä. Hien minimoimiseksi tarvitaan materiaaleja, jotka kuljettavat kosteuden pois iholta eivätkä sido sitä alusasuun. Polypropeeni ja mikropolyesteri ovat kestäviä, hengittäviä ja nopeasti kuivuvia materiaaleja.

Luonnonmateriaaleista villalla on luontaisesti 
hyvä lämmöneristys- ja kosteudensiirtokyky. Normaali villa saattaa kutittaa herkkäihoista. Merinovilla on tällöin iholle ystävällisempi vaihtoehto. Talvella alusasuissa kannattaa miettiä myös suojaavuuteen: pitkät, ranteet peittävät hihat, alaselkää suojaava helma ja nilkat peittävät lahkeet.

Aluskerroksen on hyvä olla kehonmyötäinen, jolloin kosteus siirtyy ylempiin vaatekerroksiin eikä tiivisty iholle. Litteäksi ommellut ja joustavat saumat lisäävät käyttömukavuutta. Katso tästä aluskerroksen vaatteet.

 

VÄLIKERROS säätelee ja tasaa lämpöä olosuhteiden mukaan 

Fleece on pehmeä, usein myös joustava, ja sen huokoinen mikrorakenne eristää hyvin lämpöä sekä siirtää kosteutta. Välikerrosvaatteet Image Wearilta
3-kerrospukeutumisessa välikerroksen tehtävänä on poistaa kosteutta aluskerroksesta ja pitää lämpöä yllä.

Aluskerroksen päälle puettavan välikerroksen tärkeimmät ominaisuudet ovat ylläpitää lämpöä ja siirtää aluskerrastosta kosteutta ulompiin kerroksiin. Välikerroksella säädellään lämmöneristystä – kerroksia lisätään ja vähennetään olosuhteiden mukaan. Välikerroksia voi tarpeen vaatiessa pukea useampiakin. Välikerroksen vaatteet eivät saa kiristää, sillä tiukat kerrokset eivät pidä lämpöä yllä. Mitä enemmän ilmaa kerrosten välillä on, sitä lämpimämmältä vaate tuntuu. Fleece ja villa ovat erinomaisia vaihtoehtoja välikerroksen vaatteisiin. Fleece on pehmeä, usein myös joustava, ja sen huokoinen mikrorakenne eristää hyvin lämpöä sekä siirtää kosteutta. Luonnonmateriaaleista villa lämmittää, hengittää ja haihduttaa kosteutta. Se pysyy kosteanakin lämpimänä. Villasta voi ikävät hajut poistaa helposti tuulettamalla. 

KUORIKERROS säilyttää lämmön sekä suojaa kosteudelta, viimalta ja tuiskulta 

Kuorikerros suojaa syksyn sateilta ja tuiskulta.
Kuorikerros suojaa sateelta, lumelta ja tuulelta, pitäen ulkona työskentelevän lämpimänä

Kuorikerros suojaa niin sateelta ja rännältä kuin tuulelta tuiskulta. Siltä myös vaaditaan paljon: hyvin toimiva kuorikerros suojaa ulkoisilta elementeiltä, on hengittävä sekä haihduttaa ilmaan alemmista kerroksista siirtyvän kosteuden, auttaa eristämään lämpöä ja on lisäksi vielä helposti puhdistettavissa. Lue lisää sateelta ja tuulelta suojautumisesta täältä 

Kuorikerroksen valinta on usein kompromissi – vedenpitävyys tarkoittaa heikompaa hengittävyyttä, jolloin raskaassa työssä kaikki hiki ei ehdi haihtua, ja vaatteen sisäpuolen mikroilmasto on liian kostea ja lämmin. Monissa vedenpitävissä kuorivaatteissa on kuitenkin tuuletusaukkoja, jotka voi tarvittaessa avata. Katso tästä sade- ja kuorivaatteet.

Useissa työtehtävissä riittää kuorikerros, joka pitää lämmön sisällä, mutta ei ole erityisen tuulen- tai sateenpitävä, koska raskaassa työssä materiaalien hengittävyys on tärkeää. Kuorikerrosta hankkiessa on hyvä muistaa, että koon pitää olla tarpeeksi reilu. Kuoritakin ja -housujen alle pitää mahtua mukavan väljästi niin alus- kuin välikerros, jotta vaatekerrokset eivät hidasta liikkumista ja työntekoa. Katso tästä talvivaatteet.

 

Image Wear oranssi logo
           Teemme asiakkaillemme parempia työpäiviä