Työvaatteet talveen ja kylmänsuojastandardi EN 342:2017
Oikeanlaisilla talvityövaatteilla voit uhmata kylmää, tuulta ja räntää. Säätä ei voi hallita, mutta voit päättää, mitä puet päällesi. ”Ei ole olemassa huonoa säätä, vain vääränlaiset vaatteet.” Kuppi kuumaa juomaa ja lämpimän ilman puhaltaminen käsiin voi helpottaa hetken, mutta talvisäähän kehitellyt työvaatteet ovat kuin oikean työkalun valinta – yritäpä kiinnittää ruuvia kolikolla tai lapinleu’ulla. Oikeat työvaatteet ovat kannattava investointi talvisäihin. Ne suojaavat ja pienentävät sairastumisriskiä sekä tekevät työstä turvallisempaa, mukavampaa ja tehokkaampaa.
Lämmöneristävyyden ohella talvityövaatteiden tärkeitä ominaisuuksia ovat mukavuus, käytännöllisyys ja kestävyys. Oikeanlainen työvaate joustaa päivän töissä ja tukee mukavampaa työpäivää. Materiaalien valinta ja kestävyys ovat ensisijaisen tärkeitä ääriolosuhteissa. Myös monet työvaatteiden yksityiskohdat, kuten kiristysnyörit, säädettävät hihansuut, tuulisuojat ja vetoketjujen helppokäyttöisyys hanskatkin kädessä, lisäävät työturvallisuutta ja käyttömukavuutta.
EN 342:2017 Kylmänsuojastandardi
EN 342:2017 -standardin mukaan sertifioidut vaatteet suojaavat käyttäjäänsä kehon viilentymiseltä - 5 °C asteen tai sitä kylmemmässä ympäristössä. Ilman lämpötilan lisäksi standardi ottaa huomioon kosteuden ja tuulen vaikutuksen. Standardi määrittelee lämmöneristyksen, tuulensuojauksen ja vedenläpäisevyyden vaatimukset. Lämmöneristys ja ilmanläpäisevyys jaetaan kolmeen luokkaan. Vedenpitävyydessä on kaksi luokkaa, mutta standardi määrittää vain, onko ominaisuus testattu vai ei. Standardi ei määrittele jalkineiden, käsineiden tai erillisten päähineiden vaatimuksia.
Lämmöneristävyydestä (Thermal Insulation) käytetään arvoa Icler, joka ilmoitetaan asteikolla m² · K/W. Vaatteen eristävyys määritellään sen mukaan, paljonko energiaa tarvitaan ylläpitämään tietty vakiolämpötila. Standardin vähimmäisarvo on 0,265. Mitä suurempi Icler-arvo on, sitä paremmin vaate suojaa kylmältä.
Kylmänsuojavaatetuksen ilmanläpäisevyyden (Air Permeability) eli tuulenpitävyyden tulee ulkotöissä olla luokkaa 2 tai 3. Näistä luokka 3 pitää tuulta paremmin. Vedenpitävyydessä (Water Penetration Resistance) on luokat 1 ja 2, joista luokka 2 pitää paremmin vettä. Kylmänsuojavaatetuksen vedenpitävyyden testaaminen on vapaaehtoista.
Taulukko: Vaatetuksen resultantti, seisovalla ja liikkuvalla lämpönukella mitattu lämmöneristävyys Icler ja ympäristön lämpöolot lämpötasapainon säilyttämiselle eri toiminnan tasoilla ja altistusajoilla
Yhteisstandardoinnilla korkeampi kylmänsuoja
EN 342 -standardi voidaan myöntää joko yksittäiselle työvaatteelle tai suojavaatekokonaisuudelle, joka koostuu useista kerroksista. Vaikka yksittäinen tuote ei saavuttaisi tiettyä luokkaa, toiseen tuotteeseen yhdistettynä korkeamman luokan vaatimukset voivat täyttyä. Esimerkiksi takin ja housujen tai takin ja irtovuorin yhdistelmä voi täyttää korkeamman lämpöeristävyyden luokan.
Yhteissertifiointitaulukko tuoteyhdistelmistä (Klikkaa taulukkoa nähdäksesi sen isompana)
Kerrospukeutumisella lisäsuojaa kylmyyttä vastaan
Kerrospukeutuminen on näppärä tapa lisätä suojaa kylmyyttä vastaan. Sään vaihdellessa myös lämpökerrosten vähentäminen on helppoa. Kerrospukeutuminen koostuu kolmesta kerroksesta. Alin kerros huolehtii kosteudenhallinnasta, välikerros lämmöneristyksestä ja ulkokerros tuulen- tai vedensuojasta. Lue lisää kerrospukeutumisesta täältä.
Onko tiimisi valmiina talveen? Vältä vilunväristykset ja tilaa suojavaatteet talveen täältä.
Muista myös pään, käsien ja jalkojen suojaus. Asusteet ja jalkineet ovat tärkeä osa kylmältä suojautumista.