Työvaatteet talveen ja kylmänsuojastandardi EN 342:2017

Talven työolosuhteisiin on tärkeää pukeutua oikein. Image Wearilla saat ammattimaista ohjausta oikeaan työpukeutumiseen talven haasteissa.Oikeanlaisilla talvityövaatteilla voit uhmata kylmää, tuulta ja räntää. Säätä ei voi hallita, mutta voit päättää, mitä puet päällesi. ”Ei ole olemassa huonoa säätä, vain vääränlaiset vaatteet.” Kuppi kuumaa juomaa ja lämpimän ilman puhaltaminen käsiin voi helpottaa hetken, mutta talvisäähän kehitellyt työvaatteet ovat kuin oikean työkalun valinta – yritäpä kiinnittää ruuvia kolikolla tai lapinleu’ulla. Oikeat työvaatteet ovat kannattava investointi talvisäihin. Ne suojaavat ja pienentävät sairastumisriskiä sekä tekevät työstä turvallisempaa, mukavampaa ja tehokkaampaa.

 

Talvivaatteiden kylmänsuojastandardin täyttävä Talvivaroitustakki antaa suojaa ja lämpöä pakkaspäiviin ja työskentelyyn ulkona.Yksi talvityövaatteiden tärkeimpiä ominaisuuksia on antaa sopivasti lämpöä koko työpäivän ajaksi. Tavoitteena ei ole siis maksimaalinen, vaan optimaalinen lämmöneristys. Työn fyysinen kuormittavuus vaikuttaa lämmöneristyksen tarpeeseen. Mitä aktiivisemmin liikut työpäivän aikana ja mitä raskaampaa työsi fyysisesti on, sitä pienempi on lämmöneristävyyden tarve. Jos vaate on työhön liian lämmin, se kastuu hikoillessa. Kostea vaate suojaa kylmältä heikommin kuin kuiva. Jos taas työskentelet fyysisesti kevyehkössä työssä erittäin kylmissä olosuhteissa, vaatteen pitää olla lämpimämpi. Tuuli ja viima vielä lisäävät lämmöneristävyyden ja tuulensuojauksen tarvetta.

Lämmöneristävyyden ohella talvityövaatteiden tärkeitä ominaisuuksia ovat mukavuus, käytännöllisyys ja kestävyys. Oikeanlainen työvaate joustaa päivän töissä ja tukee mukavampaa työpäivää. Materiaalien valinta ja kestävyys ovat ensisijaisen tärkeitä ääriolosuhteissa. Myös monet työvaatteiden yksityiskohdat, kuten kiristysnyörit, säädettävät hihansuut, tuulisuojat ja vetoketjujen helppokäyttöisyys hanskatkin kädessä, lisäävät työturvallisuutta ja käyttömukavuutta.

EN 342:2017 Kylmänsuojastandardi

EN 342:2017 -standardin mukaan sertifioidut vaatteet suojaavat käyttäjäänsä kehon viilentymiseltä - 5 °C asteen tai sitä kylmemmässä ympäristössä. Ilman lämpötilan lisäksi standardi ottaa huomioon kosteuden ja tuulen vaikutuksen. Standardi määrittelee lämmöneristyksen, tuulensuojauksen ja vedenläpäisevyyden vaatimukset. Lämmöneristys ja ilmanläpäisevyys jaetaan kolmeen luokkaan. Vedenpitävyydessä on kaksi luokkaa, mutta standardi määrittää vain, onko ominaisuus testattu vai ei. Standardi ei määrittele jalkineiden, käsineiden tai erillisten päähineiden vaatimuksia.

Lämmöneristävyydestä (Thermal Insulation) käytetään arvoa Icler, joka ilmoitetaan asteikolla m² · K/W. Vaatteen eristävyys määritellään sen mukaan, paljonko energiaa tarvitaan ylläpitämään tietty vakiolämpötila. Standardin vähimmäisarvo on 0,265. Mitä suurempi Icler-arvo on, sitä paremmin vaate suojaa kylmältä.

Kylmänsuojavaatetuksen ilmanläpäisevyyden (Air Permeability) eli tuulenpitävyyden tulee ulkotöissä olla luokkaa 2 tai 3. Näistä luokka 3 pitää tuulta paremmin. Vedenpitävyydessä (Water Penetration Resistance) on luokat 1 ja 2, joista luokka 2 pitää paremmin vettä. Kylmänsuojavaatetuksen vedenpitävyyden testaaminen on vapaaehtoista.

 

Vaatetuksen resultantti seisovalla ja liikkuvalla lämpönukella mitattu lämmöneristävyys Icler ja ympäristön lämpöolot lämpötasapainon säilyttämiselle eri toiminnan tasoilla ja altistusajoilla.

Taulukko: Vaatetuksen resultantti, seisovalla ja liikkuvalla lämpönukella mitattu lämmöneristävyys Icler  ja  ympäristön lämpöolot lämpötasapainon säilyttämiselle eri toiminnan tasoilla ja altistusajoilla 

Yhteisstandardoinnilla korkeampi kylmänsuoja

EN 342 -standardi voidaan myöntää joko yksittäiselle työvaatteelle tai suojavaatekokonaisuudelle, joka koostuu useista kerroksista. Vaikka yksittäinen tuote ei saavuttaisi tiettyä luokkaa, toiseen tuotteeseen yhdistettynä korkeamman luokan vaatimukset voivat täyttyä. Esimerkiksi takin ja housujen tai takin ja irtovuorin yhdistelmä voi täyttää korkeamman lämpöeristävyyden luokan.

Yhteissertifiointitaulukko tuoteyhdistelmistä (Klikkaa taulukkoa nähdäksesi sen isompana)

Yhteissertifiointitaulukko - suojavaatekokonaisuuksien yhdistelmät EN342 -standardin saavuttamiseksi.
Yhteissertifiointitaulukko Kuoritakit + lämpöelementit (Klikkaa taulukkoa nähdäksesi sen isompana)
Yhteissertifiointitaulukko tuotteille ja niihin lisättäville lämpöelementeille.

Talvivaroitusvaatteet kylmänsuojastandardilla takaavat lämmön ja suojan pakkaselta kylminäkin päivinä.

Kerrospukeutumisella lisäsuojaa kylmyyttä vastaan

Kerrospukeutuminen on näppärä tapa lisätä suojaa kylmyyttä vastaan. Sään vaihdellessa myös lämpökerrosten vähentäminen on helppoa. Kerrospukeutuminen koostuu kolmesta kerroksesta. Alin kerros huolehtii kosteudenhallinnasta, välikerros lämmöneristyksestä ja ulkokerros tuulen- tai vedensuojasta. Lue lisää kerrospukeutumisesta täältä

Onko tiimisi valmiina talveen? Vältä vilunväristykset ja tilaa suojavaatteet talveen täältä.

Muista myös pään, käsien ja jalkojen suojaus. Asusteet ja jalkineet ovat tärkeä osa kylmältä suojautumista.

 

Image Wear logo
Teemme teille Parempia Työpäiviä - Image Wear