Suojavaatteita naisten mitoituksella

Naisten mitoituksella suojavaatteita ja työvaatteita

Etsitkö naisten suojavaatteita? Meiltä löytyy. Image Wearin mallistossa on runsas valikoima suojavaatteita naisten mitoituksella.

Suojavaatetus työtehtävän mukaan

Suojavaate on henkilösuojain, jonka valinnasta ja käytöstä työssä valtioneuvosto on antanut asetuksen 427/2021. Asetuksessa säädetään suojainten turvallisesta käytöstä sekä suojainten ominaisuuksista, arvioinnista ja valinnasta. Työturvallisuuslaissa 738/2002 säädetään työnantajan velvollisuudesta hankkia ja antaa työntekijän käyttöön erikseen säädetyt vaatimukset täyttävät ja tarkoituksenmukaiset henkilönsuojaimet.

EN ISO 13688 -viitestandardissa määritellään mm. suojavaatetuksen ergonomiaa ja haitattomuutta koskevia vaatimuksia. Tätä standardia käytetään yhdessä eri tuotestandardien kanssa, jotka sisältävät tarkemmat suojausvaatimukset.

Henkilösuojaimia koskevissa säännöksissä edellytetään, että työpaikalla tehdään erityinen riskinarviointi, jolla määritellään, mitä riskejä vastaan suojavaatetusta tarvitaan ja paljonko riskejä suojavaatteiden avulla voidaan vähentää.

Oikein mitoitettu työvaate on mukava, toimiva ja turvallinen

Suojavaate on nimensä mukaisesti työvaate, joka suojaa niin mekaanisilta, fysikaalisilta kuin kemikaalisilta vaaroilta. Suojaavat ominaisuudet eivät pelkästään riitä. Oikea mitoitus ja istuvuus lisäävät työvaatteen mukavuutta, toimivuutta ja turvallisuutta.

Oikein mitoitetut työvaatteet varmistavat sujuvamman ja turvallisemman työpäivän: ne eivät haittaa liikkumista eivätkä estä normaaleja, työtehtävään liittyviä liikeratoja. Liian tiukat tai löysät vaatteet voivat olla turvallisuusriski, jos työtehtävät vaativat tarkkuutta tai nopeaa liikkumiskykyä. ”Liian löysissä vaatteissa sekä liian pitkissä hihoissa ja lahkeissa voi olla takertumisvaara. Oikein mitoitetut vaatteet varmistavat myös, että suojavaatetuksen ominaisuudet toimivat tehokkaasti. Esimerkiksi polvipehmustetaskujen pitää osua oikealle korkeudelle, ettei niitä tarvitse polvistuessa joka kerta asetella oikeille kohdille”, kertoo Image Wearin tuotekehitys-palveluyksikön päällikkö Riikka Roslin.

Oikean kokoisilla työvaatteilla on vaikutusta myös työviihtyvyyteen ja suorituskykyyn. Kun työvaate on oikein mitoitettu, sitä on mukavampi käyttää pitkiäkin aikoja. Oikein mitoitetut työvaatteet eivät hankaa, purista tai rajoita liikkumista. Työntekijä voi luottaa, että vaatteet toimivat oikein ja tukevat hänen työsuorituksiaan.

Naisille suunnitellut suojavaatteet

Naisten ja miesten työvaatteiden mitoitukset poikkeavat toisistaan yleensä anatomisten erojen vuoksi. Naisten ja miesten vartaloissa on eroavuuksia erityisesti lantion, vyötärön ja rinnan alueilla, mikä vaikuttaa vaatteiden leikkaukseen ja mitoitukseen. Myös hihojen ja lahkeiden pituuksissa on eroja.

Miehille ja naisille on omat viralliset mittataulukot, joita Image Wearilla käytetään mitoituksen pohjana. Miesten kokoasteikko on pääasiassa 44–64 tai 2XS-4XL ja naisten 32–52 tai 2XS-4XL. Muitakin kokoja on saatavana tilaustuotteena. Unisex-tuotteet tehdään miesten mitoituksilla, mutta pienten kokojen lantionympäryksessä huomioidaan naiset. ”Naisten vaatteiden kaavoitus poikkeaa miesten vaatteiden kaavoituksesta erityisesti rinnan, vyötärön ja lantion kohdilla. Naisten vaatteissa on kapeampi vyötärö ja leveämpi lantio verrattuna miesten vaatteisiin. Jos naisille tarjotaan miesten mitoituksella tehtyä vaatetta, he saattavat joutua valitsemaan hartioista aivan liian suuren vaatekoon, jotta vaate istuu lantion kohdalta”, kertoo Image Wearin mallimestari Miia Lundell ja jatkaa: ”Naisten vaatteissa myös hihan ja lahkeen pituudet ovat hieman lyhyempiä kuin miesten vastaavissa vaatteissa. Kevyemmissä työvaatteissa naisten vaatteet ovat usein enemmän vartalonmyötäisiä, mutta suojavaatteiden mitoitukset ovat yleensä väljempiä.” 

Riikka Roslin ja Miia Lundell esittelevät Image Wearin naisten suojavaatteita

Mitoituksissa kuunnellaan vaatteiden käyttäjien toiveita. Tuotteita testataan suunnitteluvaiheessa myös oikeissa työtehtävissä, jotta niiden toimivuus varmistetaan. ”Muutamissa housuissa isommat naisten koot on sarjottu käyttäjiltä saadun palautteen perusteella korkeampivyötäröisiksi. Vyötäröissä myös trendit vaihtelevat. Madallettuja vyötäröitäkin on tehty, mutta tällä hetkellä naisten toive näyttää olevan jälleen korkeampi vyötärö”, toteaa Riikka Roslin.

Näkyvä standardi EN ISO 20471 määrittelee tietyt pinta-alat ja asettelut heijastimille ja fluoresoiville materiaaleille. ”Naisten tuotteisiin on laitettava enemmän väriä ja toisinaan myös leveämmät heijastimet, koska vaatteet ovat pienempiä. Pienimpiin takkikokoihin ei saada sopimaan standardin vaatimia pinta-aloja. Jos pelkkää takkia ei saada koon puolesta luokkaan 3, näkyvyysluokan voi saavuttaa takin ja housujen yhdistelmällä”, kertoo Miia Lundell.

Image Wearilla laaja valikoima naisten suojavaatteita

Naisten mitoituksella on ns. kevyen puolen työvaatteita tehty jo pitkään. Tällaisia toimialoja ovat esim. HoReCa ja terveydenhuolto. Teollisuus- ja suojavaatteissa naisten mitoitusten kysyntä on lisääntynyt. Myös tarjouskilpailuissa pyydetään yleensä vaatteita myös naisten mitoituksella.

Image Wear on vastannut asiakkaiden ja vaatteiden käyttäjien toiveisiin. Image Wearin työvaatemallistossa on laaja valikoima naisten mitoituksella tehtyjä suojavaatteita. Varoitusvaatteiden valikoimasta löytyvät mm.

Erityisesti puhtaanapidon, teollisuuden ja palvelualoille soveltuvasta Flexy-mallistosta löytyvät

Image Wear -työvaatemalliston uusimpia naisten suojavaatteita ovat

Tulossa mallistoon

  • Varoitustalvitakki (tuotenumero 2H102-412)

  • Varoitustalvihousut (tuotenumero 2L081-412)
  • Varoituskuoritakki 3G023-749
  • Musta kuoritakki 3G028-749
  • Irtovuori 120 g naisten uusiin kuoritakkeihin (tuotenumero 20A10-878)
  • Irtovuori 60 g naisten uusiin kuoritakkeihin (tuotenumero 20A11-888)

 

Image Wear logo

Parempia Työpäiviä Image Wear työvaatteet