Työvaatteen pesu ja huolto

Tuotteen saumalapusta löydät työvaatteen pesu- ja hoito-ohjeet. Huolla työvaatettasi säännöllisesti.

Pese työ- ja suojavaatteita riittävän usein. Puhdas vaate on turvallisempi ja lisää sen käyttöikää. Likaisuus heikentää muun muassa suojavaatteen näkyvyyttä ja palosuojausominaisuutta. 

Tuuletus on hyvä hajunpoistaja villalle ja villasekoitteille. Suositeltavaa on tuulettaa villavaate jokaisen käyttökerran jälkeen. Karvat ja irtonukan saa vaatteesta poistettua tarrarullalla. Vältä hiuslakan, hajuveden ja muiden vastaavien tuotteiden suihkutusta suoraan vaatteelle. Pukeutumishupun käyttäminen pään yli vedettävää vaatetta pukiessa suojaa vaatetta. Kainalosuojat suojaavat vaatetta hieltä ja deodoranttitahroilta.

Kun työvaate on pestävä, tarkista ensin tuotteen hoito- ja pesuohje. Symbolit kertovat, minkälaista huoltoa tuotteelle suositellaan. Symbolien lisäksi voi olla muita lisäohjeita kuten ”silitys nurjalta” tai ”pestävä ennen käyttöä”. Lue aina tuotteen hoito-ohjeet ja noudata niitä tarkasti. Hoito-ohjeessa olevaa pesulämpötilaa tulee noudattaa, sillä vaatteiden kestävyys on testattu sen mukaan.

Vaihda työvaatteet töistä lähtiessäsi tai viimeistään saapuessasi kotiin. Kun vaatteet ovat vain työkäytössä, ne säilyvät hyvinä pidempään.

Lajittele työvaatteet ennen pesua 

Työvaatteen pesu ohjeiden mukaan on tärkeää, jotta vaate olisi pitkäikäinen.

Pese valkoiset ja värilliset työvaatteet erikseen. Tummista kuiduista voi irrota nukkaa tai väriä, joka saattaa värjätä vaaleammat vaatteet.

Erottele käsin pestävät vaatteet sekä villa- tai hienopesua vaativat tuotteet omiin pinoihinsa.

Pese sertifioidut ja sertifioimattomat työvaatteet erikseen. Sertifioimattomista työvaatteista saattaa lähteä väriä sertifioituun tuotteeseen, mikä heikentää sertifioidun työvaatteen ominaisuuksia.

Työvaatteen pesu

Sulje työvaatteen tarrat, vetoketjut, napit ja nepparit pesun ajaksi. Suljettuina vaatteessa olevat kiinnitystä tai käyttöä helpottavat osat eivät riko pestävää vaatetta. Tyhjennä taskut huolellisesti.

Pese tuote nurinpäin käännettynä. Näin vaate pysyy paremman näköisenä ja värit kirkkaampina pidempään. Nurinpäin kääntäminen vähentää vaatteen kulumista, sillä vaatteet hankautuvat toisiaan vasten pesussa. Mahdollinen hankauspinta ei näy tuotteen sisäpuolelta. Jos tuote on erityisen likainen tai tahrainen, se kannattaa pestä kääntämättä, jotta tahrat puhdistuvat paremmin. Vältä vaatteiden liottamista.

Työvaatteessa olevat tahrat kannattaa poistaa heti tuoreeltaan. Jos tahra ehtii imeytyä kuituihin, sen poistaminen saattaa olla vaikeampaa. Mikäli käytät tahranpoistoainetta värilliseen vaatteeseen, testaa sen vaikutus ennen varsinaista käyttöä saumanvaraan tai muuhun huomaamattomaan kohtaan. Näin voit varmistua siitä, ettei tahranpoisto haalista materiaalia. Älä kuivaa tai silitä vaatetta ennen kuin tahra on poistettu. Lämpö voi kiinnittää tahran pysyvästi.

Pese työvaate pesuohjeen mukaisella pesuohjelmalla. Tyhjennä taskut, sulje vetoketjut ja napit ja käännä tuote nurinpäin.

Pese täysiä koneellisia, näin säästät energiaa ja ympäristöä. Älä kuitenkaan täytä konetta liian täyteen, jotta vaatteet pääsevät liikkumaan väljässä vedessä ja puhdistuvat paremmin. Liian täysi kone heikentää pesutulosta ja haalistaa värillisten vaatteiden kirkkaita värejä.

Muista käyttää pestäville tuotteille sopivaa pesuainetta: värillisille työvaatteille värilliselle pyykille tarkoitettua pesuainetta, valkopyykille valkopesuainetta ja villatuotteille villanpesuainetta. Noudata pesuaineiden annosteluohjeita. Värilliset tuotteet kannattaa pestä nestemäisellä pesuaineella, jolloin vaatteeseen ei jää näkyviä pesuainajäämiä. Ihorasvan poistamisessa nestemäiset pesuaineet ovat tehokkaampia kuin jauheet.

Älä käytä huuhteluainetta. Se saattaa vahingoittaa työvaatteen ominaisuuksia kuten materiaalin kosteudensiirtokykyä tai elastaanin joustavuutta.

Työvaatteen kuivaus

Poista pestyt työvaatteet koneesta heti pesuohjelman päätyttyä. Näin vältät vaatteiden rypistymistä. Käytä riippukuivauksessa puisia tai muovisia vaatepuita. 

Rumpukuivaus rasittaa vaatteita. Vaatteiden kuivatus ripustamalla on myös ympäristöystävällinen valinta. Mieti, tarvitsetko vaatteet nopeasti kuivaksi vai riittääkö seuraavaksi päiväksi. Joidenkin tuotteiden rumpukuivaus on ehdottomasti kielletty. Tarkista kuivausohjeet tuotteen pesuohjeesta.

Työvaatteen silitys 

Silitä työvaate pesulapun ohjeen mukaisella lämpötilalla, jotta kuidut eivät vaurioidu.

Silitä vain puhtaita vaatteita. Noudata tuotteiden silityksessä hoito-ohjeen mukaista lämpötilaa. Liian kuuma rauta vaurioittaa kankaan rakennetta.

Villakankaisille tuotteille suositellaan höyrytystä. Villakankaisia tuotteita silittäessä on aina ehdottomasti käytettävä silitysliinaa, jotta kankaan pinta ei ala kiiltää. Villakankaisten housujen prässit ja saumat tulee silittää huolellisesti lahkeensuut vastakkain ja taitokset aikaisempien prässäysten kohdalle aseteltuna.