Image Wear ja Pirkanmaan kierrätyskeskus aloittivat yhteistyön

Image Wear ja Pirkanmaan kierrätyskeskus aloittivat yhteistyön

Image Wear ja Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry ovat aloittaneet yhteistyön käytöstä poistuneiden työvaatteiden lajittelussa. Vaikka työvaatteet poistuvat käytöstä, ne eivät aina ole vielä elinkaarensa päässä. Kun yrityksen työvaatteiden ilme muuttuu tai työntekijä lähtee, työnantajan käsiin jää vaatteita, joita joku muu vielä pystyisi hyödyntämään. 

Kierrätyskeskus myy uudelleenkäytettävät tuotteet

Pirkanmaan kierrätyskeskuksen Jari Hakala on innoissaan alkaneesta yhteistyöstä Image Wearin kanssa.

Image Wearin ja Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:n pilottihankkeessa asiakas lähettää vaatteet ja niihin liittyvän tietolomakkeen kierrätyskeskukseen, jossa vaatteet punnitaan ja lajitellaan. Logottomat, uudelleenkäyttöön sopivat tuotteet lahjoitetaan kierrätyskeskukselle myyntiin. Kierrätyskeskus myy ne Nekalan toimipisteensä alakertaan keväällä 2023 avatussa Löytökellarissa.

Jos vaatteessa on yrityksen logo tai se ei jostain muusta syystä sovellu myyntiin, kierrätyskeskus toimittaa ne 1000 kg:n minimierissä Image Wearin Liedon toimipisteeseen paalattavaksi. Liedosta vaatteet lähtevät 10 000 kg:n kierrätyserissä yhteistyökumppanille, joka valmistaa niistä Cliff®-kierrätyskomposiittituotteita.

Pirkanmaan kierrätyskeskuksen projektikoordinaattori Jari Hakala on innoissaan hankkeesta: ”Tämä on hieno pilottihanke, ja toivon, että tämä onnistuu. Olen innoissani, kun tuotteita – olivatpa ne sitten tekstiiliä, työvaatteita tai muuta tavaraa – saadaan uudelleenkäyttöön. Uudelleenkäytössä tuotteet pystytään hyödyntämään 100 %:sti ja se näkyy myös hiilijalanjäljessä. Kierrätys uusiksi materiaaleiksi ja tuotteiksikin on hieno asia, mutta hyötysuhde on heikompi.” Vuonna 2022 tavaroista 65 % myytiin uudelleenkäyttöön. Loput 35 % hyödynnettiin kierrätysmateriaalina tai energiajakeena.

Tuotteita on tähän mennessä toimitettu kaksi erää. Ensimmäinen oli Image Wearin valmiiksi lajittelema ja koko vaate-erä meni Löytökellarin myyntirekkeihin. Jälkimmäinen erä oli yksittäisen, ison yrityksen työvaatteita, joista logottomia, myyntiin sopivia tuotteita oli vain murto-osa. ”Myyntiin olemme tyytyväisiä. Tuotteet ovat liikkuneet mukavasti myyntirekeistä niin työkäyttöön, harrastusnikkareille tai vaikka kotipuutarhureille”, toteaa Hakala.

Pirkanmaan kierrätyskeskus myy Image Wearin käytettyjä työvaatteita. Kun työvaatetta ei enää tarvita, se ei suinkaan aina ole vielä loppuun kulutettu.

Kierrätystä ja työelämävalmennusta 

Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry on perustettu vuonna 2011 ja se on voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen yhdistys. Kierrätyskeskus on mukana edistämässä YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Agenda 2030-ohjelma ohjaa yhdistyksen vastuullisuustyötä, jonka tavoitteet ovat

  • Ei köyhyyttä
  • Hyvä koulutus
  • Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua
  • Vastuullista kuluttamista
  • Yhteistyö ja kumppanuus.

Tavaroiden ja materiaalien kierrättämisen lisäksi yhdistys on merkittävä työelämävalmentaja. Kierrätysmyymälöiden tuotoilla yhdistys tarjoaa työtä, koulutusta ja valmennusta mm. osatyökykyisille, pitkään työelämän ulkopuolella olleille ja nuorille, joilla ei ole työkokemusta tai ammatillista tutkintoa.

Yhdistyksen kolmessa kierrätysmyymälässä – Nekalassa, Lielahdessa ja Lentolassa – työskentelee vuosittain noin 100 henkeä työkokeiluissa, palkkatuetussa työssä ja työssäoppimisjaksoilla. Työssäoppimisjaksoilla on esimerkiksi ympäristöalan opiskelijoita. Työtehtävät ovat monipuolisia, mm. kuljetus, lajittelu, myynti, talous, viestintä ja markkinointi. Osa työkokeiluissa olleista on jakson jälkeen otettu jopa työsopimuksella yhdistykselle töihin.