Viilennysliivi testikäytössä: enemmän tehoa raskaaseen rypistykseen

Viilennysliivi testikäytössä: enemmän tehoa raskaaseen rypistykseen

Viilennysliivimme pääsi tositoimiin, kun Ylöjärven VPK:n puheenjohtaja Marko Konttinen testasi liiviä viikon ajan kesähelteissä. Myös mangustimaskotti pääsi kokeilemaan, miten liivi viilentää roolipuvun alla.

Auringonpaahdetta ja raskaita suoja-asuja

Palokunnan suojavaatteet ovat työturvallisuuden takia välttämättömät, joten niitä

Viilentäväliivi helpotti huomattavasti palomiehen työpäivän lämpökuormitusta.

ei voi availla tai vähentää kovassakaan paahteessa. ”Viilennysliivin testikäyttöön osui sopivan helteinen viikko sekä riittävän kuormittavaa työtä”, toteaa Konttinen. Hän käytti liiviä sekä raskaan paloasun että kevyen pelastuspuvun kanssa palokuntanuorten koulutusleirillä tieliikennepelastamisen koulutuksessa.

Koulutusjaksot olivat noin 2,5 tunnin pituisia ja koostuivat raskaista tieliikenneonnettomuuden pelastustöistä, pääasiassa hydraulisten pelastusvälineiden käytöstä – viikon aikana purettiin seitsemän henkilöautoa. Kun auringonpaahteessa tekee useamman tunnin yhtäjaksoisesti kuormittavaa työtä raskaissa suoja-asuissa ja raskain työvälinein, lämpökuormitus on melkoinen ja vähentää työtehoa. Koulutusjakso oli siis optimaalinen viilennysliivin testaamiseen.

Helppokäyttöinen ja huomaamaton

Marko Konttinen koki viilennysliivin käytön helppona ja yllättyi, kuinka pieneen tilaan se mahtuu: ”Hygieniasyistä pakkasin liivin litran pakastepussiin ennen pakastimeen viemistä.” Vaikka pakastettua liiviä auki taitellessa sen kestävyys epäilytti, huoli oli turha. Liivi säilytti elastisuutensa myös kylmänä. Konttinen jäähdytti liiviä sekä jääkaapissa että pakastimessa. Yllättävää oli, ettei liivi tuntunut liian kylmältä pakastimesta otettunakaan, kun hetken oli tuuletellut liiviä ja muotoillut sen käyttöön sopivaksi. Liivin pinta ei tuntunut pakastinkylmältä, vaan luovutti kylmää hitaasti ja tuntui siksi miellyttävältä päällä. ”Jos pakastimesta ottaisi kylmäkallen, olisi se ihan jäisen tuntuinen, kunnes olisi lämmennyt”, toteaa Konttinen. Sekä jääkaapin että pakastimen jälkeen käyttökokemus oli erittäin miellyttävä, joskin viilennys jäi jääkaapin jälkeen lyhyemmäksi.

Viilennysliiviä oli helppo käyttää eikä sitä edes liikkuessa huomannut. Vaikka liivin rakenne on yksinkertainen, se pysyi hyvin paikallaan. ”Viikon aikana tuli kyykisteltyä, kumarreltua ja tehtyä käsin töitä hartialinjan yläpuolella, mutta liiviä ei joutunut työn touhussa korjailemaan”, kertoo Konttinen.

Viilennysliivi soveltuu niin maastopaloihin kuin liikenneonnettomuuksiin

”Testikäytön perusteella liivi sopii palokunnille kesähelteillä maastopaloihin ja liikenneonnettomuuksiin, joissa suojavarusteet pitää olla napitettuna kaulusta myöten”, arvioi Konttinen ja jatkaa: ” Maastopaloissa syntyvästä altistuksesta on paljon uutta tutkimustietoa ja sen mukaan noilla keikoilla pitää varusteet olla tosiaankin puettuna viimeisen päälle, jotta ihon kautta syntyvä altistuminen minimoidaan. Kevyenkin asun alle suositellaan pitkää teknistä kerrastoa, joten lämpökuormitusta syntyy väkisinkin ilman raskasta työtäkin.”

Kuumaa rooliasua viilensi mukavasti viilentävä liivi.

Ja löytyipä testijakson aikana vielä kolmaskin työtilanne, johon liivi toi mukavaa viilennystä. Koekaniiniksi pääsi myös mangustimaskotti. Paksusti topatun roolipuvun alla liivi toi mukavaa viilennystä normaalisti jopa tuskaisen kuumaan hommaan.

Testijakson perusteella viilentävä liivi on Konttisen mielestä erinomainen apu säilyttämän toimintakykyä lämpimissä olosuhteissa: ”Ilman liiviä en olisi jaksanut ainakaan raskaassa paloasussa auringonpaahteessa noin pitkiä yhtämittaisia työskentelyjaksoja.”

 

Image Wear - Parempia Työpäiviä!